Odštampajte ovu stranicu
ponedeljak, 22 oktobar 2012

Naši gradovi sutra

Francuski institut u Srbiji i Kolarčeva zadužbina imaju zadovoljstvo da vas pozovu na debatu

 

Može li se govoriti o urbanom građanstvu?

Govori: Žak DONZELO

 

Utorak 30. oktobar 2012. u 18.00

Kolarac, Studentski trg 5

 

Da li izraz urbano građanstvo ima smisla? Ako ga uporedimo sa drugim sintagmama kao što su civilno, političko, društveno građanstvo, koje su, sve, usklađene sa formulacijom novih prava, neizbežno zaključujemo da ovde imamo jedan drugačiji slučaj.

Naime, urbano građanstvo bi podrazumevalo mogućnost da stanovnici pravično koriste prednosti urbanog prostora i učestvuju u donošenju odluka koje ih se tiču, preko lokalne uprave, posredstvom koje bi procenjivali ponuđene usluge i predlagali  prigodna rešenja. No, šta se zaista dešava po tom pitanju u svakodnevnici?

Žak Donzelo je profesor univerziteta, istoričar društva i sociolog urbanog. Naučni je savetnik pri Ministarstvu za održivi razvoj i direktor Centra za istraživanje, dokumentaciju i izučavanje gradova (CEDOV). Glavni je urednik edicije „Debata o gradu“ u izdavačkoj kući Presses Universitaire de France.

Objavio je Faire société. La politique de la ville aux Etats-Unis et en France  - Sačiniti društvo. Politika grada u SAD i u Francuskoj  (Seuil, 2003), Quand la ville se défait. Quelle politique face à la question des banlieues ? - Kad se grad razgrađuje. Koju politiku primeniti za pitanja predgrađa?  (Seuil, 2006), La ville à trois vitesses - Grad sa tri brzine (Edition de la Villette, 2009).

Snežana Ristić biće moderator susreta.

Arhitektonski fakultet u Beogradu i dnevni list Danas naši su partneri na ovom projektu koji je dobio podršku Lafarža.

Ulaz slobodan. Simultani prevod.

Pročitano 177443 puta