Odštampajte ovu stranicu
petak, 22 septembar 2017

Nacionalni stadion - pitanje

Poštovani,

Obraćam Vam se povodom teme „Nacionalni stadion“. Biću kratak. Da li je moguće da se ni jedna organizacija arhitekata nije oglasila povodom ove tema. Zar je moguće da će još jedan veliki projekat u Srbiji proći bez arhitektonskog konkursa. Svuda u svetu ova tema je predmet knkursa, samo kod nas prolazi ovako. Naša struka jeste na najnižim granama ali moramo se trgnuiti i podići glas. Apelujem na sve strukovne organizacije da zatraže od nadležnih da se ova tema nacionalnog stadiona bude predmet arhitektonskog  konkursa.

Očekujući reakciju

 

Bojan Dragović

 

***

Poštovani kolega,

Udruženje arhitekata Srbije je uputilo pitanje Upravi grada Beograda po pitanju projekta Nacionalnog stadiona (verovatno FSS) Srbije.

Pitanje se odnosilo na postupak javne nabavke – konkursa za dizajn za javnu investiciju iz budzeta RS za idejno rešenje Nacionalnog stadiona pošto smo iz medija saznali da

je uključeni projektant Fenwick Iribarren Architects, gde je njihovo direktno angažovanje kršenje ZJN Republike Srbije.

Odgovor Uprave je da su inače za ovu oblast vrlo referentni Fenwick Iribarren Architects predloženi od strane FIFE za pripremu projektnog zadatka i ispitivanje lokacija za Nacionalni stadion.

Inače direktan angažman navedenog biroa prema ZJN u Republici Srbiji nije moguć, stoga je neophodno sprovesti bilo koju vrstu javnog konkursa, da li za idejno rešenje (konkurs za dizajn) ili javnu nabavku za deo tehničke dokumentacije.

Ukoliko ste saglasni pitanje i odgovor možemo postaviti na web stranu Udruženja arhitekata Srbije www.u-a-s.rs

 

Sa poštovanjem

Милан Ђурић

председник УО

Pročitano 1631 puta