Member of
uia logo


Observer member

IceVerticalMenu Module

Reprezentativno udruženje u kulturi
na teritoriji Republike Srbije , na osnovu Zakona o kulturi i rešenju Ministra kulture,informisanja i informacionog društva

Prijatelji UAS-a

Logo IAUS-a-dabSQ
logokorespondencija
Copyright © 2012 UAS
All Rights Reserved

UdruženjE Arhitekata SrbijE

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@u-a-s.rs

petak, 01 jun 2018

Otvaranje Dani arhitekture Banjaluka – 04.juni 2018.godine

 

Dani arhitekture u Banjaluci 2018. počinju u ponedeljak u 19.00 u Kulturnom centru Banski dvor – predavanjem Igora Marića (Srbija) - Regionalizam u srpskoj modernoj arhitekturi te otvaranjem čak 3 izložbe u Velikom salonu Kulturnog centra Banski dvor u 20.15. Izložbe će se moći pogledati do 11. juna 2018.

Kompletan detaljan program  Dana arhitekture možete naći na sajtu: http://www.arch-days.com gdje možete rezervisati ulaznice za simpozijum koji će se održati u petak i ponedjeljak https://arch-days.com/da2018/reserve-a-ticket

Otvaranjem izložbi i predavanjem u ponedjeljak 4. juna u organizaciji „Istraživačkog cenatra za prostor“ pod nazivom  HERIT.CITY. GRAD I NASLJEĐE počinju četvrti “Dani arhitekture” u Banjaluci

 

„Dani arhitekture“ su jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji uključuje različita predavanja internacionalnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, izložbe, projekcije filmova, diskusije, radionice, okrugle stolove i dr. Tako je i ove godine Istraživački centar za prostor pripremio bogat program i najavio brojne predavače i goste sa kojima ćemo se družiti od 4. do 10.juna 2018.godine. U Evropskoj godini kulturnog nasljeđa 2018. razgovaramo o budućnost naše (arhitektonske) sadašnjosti i prošlosti, pa nas tema kulturnog nasljeđa ove godine okuplja pitanjem: kako stvoriti novi sloj urbane strukture, dajući dodatnu (novu) vrijednost prijašnjim uz ostvarivanje smislene i suštinske veze između urbane prošlosti i njene budućnosti? 

Dani arhitekture u Banjaluci 2018. počinju u ponedeljak u 19.00 u Kulturnom centru Banski dvor – predavanjem Igora Marića (Srbija) - Regionalizam u srpskoj modernoj arhitekturi te otvaranjem čak 3 izložbe u Velikom salonu Kulturnog centra Banski dvor u 20.15. Izložbe će se moći pogledati do 11.juna 2018.

Prva izložba je Arhitektonično – Ivan Antić, posvećena istaknutom jugoslovenskom arhitekti Ivanu Antiću (1923-2005), autoru obimnog i nagrađivanog opusa koji sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska djela, uključujući neka od remek-djela srpske arhitekture. Druga izložba EuropaNostra – Sharing heritage sharing values predstavlja dio nagrađenih projekata nagradom Europa Nostra, nagradom Evropske unije kao najvišim priznanjem u oblasti kulturnog nasljeđa. Sunčana strana modernizma je naziv treće izložbe koja prikazuje seriju turističkih projekata arhitekata Borisa Magaša, Ante Rožića i Branka Žnidareca iz 1960-tih, u periodu kada je Jugoslovenska arhitektonska kultura na svom vrhuncu.

Manifestacija se nastavlja simpozijumom koji traje dva dana, u petak i subotu (8. i 9. jun ) u Gradskom pozorištu Jazavac. Imaćemo priliku da se upoznamo, poslušamo i diskutujemo s brojnim predavačima značajnim akterima arhitektonskog stvaralaštva kod nas, u regionu i u Evropi. Učesnici Dana su: Gonzalo Alonso Núñez, Abalo Alonso (Španija), Krešimir Damjanović (Hrvatska), Milan Aleksić, A+B arhitekti (BiH), Sonia Cohan, Dorte Mandrup (Danska), Michal Burak i Matúš Gomolčák, ATRIUM (Slovačka), Schenker Salvi Weber (Austrija) i Dijana Vučinić, DVARP studio / Kotor APSS (Crna Gora). U nedjelju je planirana stručno vođena posjeta spomenicima socijalističke Jugoslavije: Donja Gradina, Jasenovac (Kameni cvijet, Bogdan Bogdanović, 1966), Kozara nacionalni park (Spomenik Revoluciji, Dušan Džamonja, 1972).

Dani arhitekture se i ove godine održavaju uz podršku sponzora koji su prepoznali značaj ove manifestacije, a među kojima su kompanije Leo-Gres, Fabrika cementa Lukavac, Xella, Splendor, Feal, Urbis Centar, Xypex, Fundermax, Kolpa san, Knauf, Kronospan, Austrotherm, GMP, Baumit, Dacom trade, Sika, Elgrad, STO, Binis beton, Tea Promesa, Drvodom, Elda lux i drugi, predstaviće svoje proizvode i usluge. Kroz mini sajam za vrijeme trajanja manifestacije posjetioci će biti informisani o dostignućima i ponudi na tržištu danas.

Herit.city - Grad i nasljeđe je tema četvrtih Dana arhitekture u Banjaluci. Prethodni Dani su se bavili raznim temama o gradu, pa je tako prošle godine tema Dana bila MALA RAZ_MJERA GRADA, u 2016.godini je predstavljena tema ARHITEKTURA ISPRED INVESTICIJE, dok su prvi Dani održani 2014.godine pod nazivom ARHITEKTURA MOŽE POMOĆI.


Iako su “Dani arhitekture” namijenjeni primarno stručnoj javnosti, oni se obraćaju i široj zajednici u cilju obrazovanja i afirmacije pozitivnih primjera arhitektonskih praksi.

Kompletan detaljan program Dana arhitekture možete naći na sajtu: www.arch-days.com gdje možete rezervisati ulaznice za simpozijum koji će se održati u petak i ponedjeljak (https://arch-days.com/da2018/reserve-a-ticket/ )

Radujemo se Vašem dolasku!

 

 europa nostra

Muzej savremene umjetnosti na Ušću, Beograd, Srbija -Ivan Antić

Vila Berulia, Ante Rožić, Brela, Hrvatska, 1967 – 1970 CCN

Hotel Adriatic 2, Branko Žnidarec, Opatija, Hrvatska, 1971 CCN

Pročitano 1476 puta
 

ČLANARINA 2021

 

Poštovani,

Podsećamo Vas da godišnja članarina u Društvu arhitekata Beograda- Udruženju arhitekata Srbije za 2021. godinu iznosi 2.000,00 dinara.

Za arhitekte/penzionere godišnja članarina iznosi 1.000,00 dinara.

Uplatu možete izvršiti na račun:  Vojvođanska banka, a.d.,  broj: 325-9500600062062-07, poziv na broj je 2021, Društvo arhitekata Beograda, Beograd, Kneza Miloša 7a/III

Ukoliko želite da se učlanite, popunjenu pristupnicu možete poslati na e mail : office@dab.rs ili popuniti lično pri dolasku u prostorije Udruženja arhitekata Srbije/Društva arhitekata Beograda.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti i na telefone ili e mail adresu:

011/ 3230-059; 3239-754,office@dab.rs

Društvo arhitekata Beograda
Udruženje arhitekata Srbije

PRISTUPNICA.doc

 

image003

fb linkovi