Member of
uia logo


Observer member

IceVerticalMenu Module

Reprezentativno udruženje u kulturi
na teritoriji Republike Srbije , na osnovu Zakona o kulturi i rešenju Ministra kulture,informisanja i informacionog društva

Prijatelji UAS-a

Logo IAUS-a-dabSQ
uzb
Copyright © 2012 UAS
All Rights Reserved

UdruženjE Arhitekata SrbijE - Reprezentativno udruženje u kulturi Republike Srbije

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@u-a-s.rs

utorak, 08 januar 2019

GODIŠNJA NAGRADA UDRUŽENJA ARHITEKATA SRBIJE ZA ARHITEKTURU ZA 2017.

 

 

Udruženje arhitekata Srbije baštini 150 godina kada su arhitekti bili jedini od osnivača Inženjerske družine a Emilijan Josimović urbanista i arhitekt, njen prvi predsednik.

Značaj arhitektonskog stvaralaštva je u različitim vremenima, nekad manje nekad više, istican ali arhitektura kao kulturna vrednost je uvek zauzimala visoko mesto u razvoju civilizacije te i srpskog društva.

Nagrada Udruženja arhitekata Srbije, nekada Saveza arhitekata Srbije, je ustanovljena 1995-godine. Pokrovitelj nagrade je bilo Ministarstvo urbanizma i građevine.

Od tada do danas prošlo je 22 godine. Poslednje dve godine nagrada je personalizovana i nosi naziv „Aleksej Brkić“ po arhitekti koji je jedan od onih koji je obeležio vreme od četrdesetih do sedamdesetih godina prošlog veka. Intelektualac koji je svoja teoretska razmišljanja pretočio u projekte i realizacije prepoznatljivim rukopisom.

Udruženje arhitekata Srbije ima samo po jednu godišnju nagradu za ostvareno delo u Srbiji, van naše zemlje i za master-studentski rad.

Samocenzura pri slanju nominacije je često presudna te konkurenata nema mnogo mnogo ali su predloženi radovi uvek visokog kvaliteta u svim kategorijama što opravdava značaj i nivo nagrađenih rešenja.

Danas arhitektura u Srbiji je dosta skrajnuta i podložna je raznoraznom uticaju investitora i laika. Ne vidi se svest da sve što stvaramo danas je nasleđe za budućnost i da to ostaje kao dokument o stvaralačkim i kulturnim potencijalima. Iz tog razloga značajno je promovisati prave vrednsoti, arhitekturu koja je rezultat umetničkih i kulturoloških razmatranja onu kojom možemo da se predstavimo i svojoj i inostranoj javnosti. Današnja era traži izazove i slobodu stvaranja kako bi se ostvarili novi prostorni kavaliteti.

Ovogodišnji nagrađeni radovi su odraz velike sposobnosti srpskih stvaralaca i onih koji dolaze, da budu savremeni u internacionalnim razmerama ali i vezani za sopstvenu kulturu.

Nagrada za izvedeno delo u Srbiji je pripala Milanu i Vladimiru Lojanici za Poslovno- trgovački i hotelski centar „Rajićeva“ u Beogradu.

Veliki urbanističko- arhitektonski kompleks na kraju Knez Mihailove i ulice Uzun Mirkove posle skoro dvadeset godina od sprovedenog konkursa je realizovan prošle godine. Odlika ovog urbanog bloka je multifunkcionalnost koja je rezultirala višeznačnošću.

Pored komponovanja različitih funkcija preklopljeni su kulturno- istorijski memorijski zapisi, svevremeni i savremeni urbani sadržaji, i ostavljen trag sadašnjeg vremena za budućnost.

Svi ovi slojevi su sažeti kroz dosledan arhitektonski jezik, odnos masa, ritam, izbor materijala i boja, integrišući sopstveni i okolni prostor i objekte u dinamičnu celinu koja se i izdvaja i u isto vreme korespondira sa okruženjem.

Realizacija novog urbonoma, kao poduhvat, nije skoro viđen u centru grada a uspešnim ishodištem se adaptirao na mestu koje je sada novi toponim u morfologiji Beograda.

Nagrada za izvedeno delo u inostranstvu je pripala Branislavu Mitroviću i Siniši Tataloviću za hotel „Kondo“ u Budvi, Crna Gora.

Kuća u prostoru i prostor oko kuće su spoj dva elementa koji ujedinjuju prirodu i artefakt.

Moglo bi u slučaju hotela „Kamenovo“ u Budvi da se govori o arhitekturi zemlje, vernakularnoj ili regionalnoj i sve bi to bilo tačno. Posmatrajući ovaj objekat u svoj njegovoj složenosti, ne može a da se ne uoči veliko iskustvo stvaranja i realizovanja arhitekture njenih autora. Od osnovne ideje do najsitnijeg detalja, sve je podvrgnuto procesu skladnog komponovanja.

Ostvaren je i jasan, jezgrovit prostor ali i tajnovitost. Pasaži sa iznenadnim senkama, uskim, kontrolisanim pa onda širokim neograničenim vizurama dinamički osvajaju krajolik. Svi izabrani materijali se skladno dodiruju i sklapaju u celinu koristeći sličnosti i razlike. Iako se radi o luksuznom hotelu i po komforu i po izgledu prisutna je skromnost paštrovskih kuća.

Nagrada za studentski projekat studenata arhitekture pripala je Duški Prodanović za Muzej Mamuta Beograd – Vidljivost kamuflaže na Ratnom ostrvu.

„Naizgled apsurdno ali ipak istinito“ je narodski prevedeno, od samog autora, filozofsko razmatranje paradoksa vidljivost – kamuflaže, kao teoretska postavka za projekat „Muzeja mamuta“ .

Prema nominatoru Vladimiru Milenkoviću „reč je o projektu koji istražuje mogućnost dvostruke percepcije prošlosti u okvirima savremenog shvatanja pojavnosti arhitekture. Muzej Mamuta je kinetička struktura koja se pojavljuje i nestaje pred očima Beograđana svedoči o kontinuitetu mesta, topografije, akvatorije i evolucije.“

Ratno ostrvo kao izbor lokacije, upravo srasta i sa teoretskim pojmom problematizovanim u radu ali i sa predloženim projektom.

Žiri je smatrao da ovakav pristup projektovanju, arhitekturu tretira, upravo, u srazmeri umetničkog i inženjerskog, metafizičkog i fizičkog, nestvarnog i stvarnog.

Beograd, 26.12.2018. god.                                           

         UDRUŽENJE ARHITEKATA SRBIJE

Predsednik žirija,

Dr Igor Marić, arhitekta

 

IZVEŠTAJ O RADU ŽIRIJA
za GODIŠNjU NAGRADU UAS-a za 2017.godinu

Nagrada Udruženja arhitekata Srbije se dodeljuje za:

A. Najuspešnije arhitektonsko delo iz svih oblasti arhitekture autorima pojedincima ili autorskim timovima, realizovano u protekloj godini zaključno sa 31.12.2017.godine za Godišnju nagradu „Aleksej Brkić“.
B. Izvedeno delo naših arhitekata koje je realizovano u inostranstvu u konkurenciji za povelju Udruženja arhitekata Srbije , u protekloj godini, zaključno sa 31.12.2017.
C. Nagrada za najuspeliji studentski projekat arhitekture studentima arhitekture, nastao u toku nastavnog procesa u protekloj 2017. godini.

Upravni odbor Udruženja imenovao je Žiri za dodelu nagrade koji je radio u sastavu:
Žiri za dodelu nagrada :

  • Dr Igor Marić, arhitekta, predsednik Žirija

i članovi:

  • Predrag Milutinović, arhitekta, Beograd
  • Prof. Ivan Rašković, arhitekta, Beograd
  • doc. dr Branislava Stoiljković, arhitekta, Niš
  • Leonid Nešić, arhitekta, Novi Sad

Na konkurs za godišnju nagradu, predati su radovi u sledećim kategorijama:

Za najuspešnije arhitektonsko delo iz svih oblasti arhitekture autorima pojedincima ili autorskim
timovima, realizovano u protekloj godini zaključno sa 31.12.2017.godine za Godišnju nagradu
„Aleksej Brkić“, konkurisali su sledeći autori i objekti:

  1. Stambeno poslovni objekat, Železnička 25 u Novom Sadu

Autor: arhitekta mr Lazar Kuzmanov
Koautori: arhitekti Miljan Cvijetić i Marina Pejić

{gallery}/GN2018/LAZAR KUZMANOV/{/gallery}

  1. Poslovno-trgovački i hotelski centar „ Rajićeva“ u Beogradu

Autori: arhitekti Milan i Vladimir Lojanica
Arhitektonski projekat je urađen u okviru Proaspekt arhitektonskog studija, Beograd

{gallery}GN2018/MILAN I VLADIMIR LOJANICA{/gallery}

  1. Dva Penthausa,nadziđivanje, Gundulićev venac br. 51, Beograd

Autori: arhitekti Ela Nešić i Danilo Nedeljković

{gallery}GN2018/ELA NESIC{/gallery}

Za izvedeno delo naših arhitekata koje je realizovano u inostranstvu u konkurenciji za povelju Udruženja arhitekata Srbije , u protekloj godini, zaključno sa 31.12.2017. konkurisali su :

  1. Letnje kuće u Radanovićima, Crna Gora

Autori: AKVS Arhitektura- Anđela Karabašević i Vladislav Sudžum

{gallery}GN2018/ANDJELA KARABASEVIC{/gallery}

  1. Dečji vrtić u Istočnom Novom Sarajevu, RS, BIH

Autori: arhitekti Milan Vujović i Siniša Lučić

{gallery}GN2018/MILAN VUJOVIC{/gallery}

  1. Hotel „Kondo“, Kamenovo, Crna Gora

Autori: arhitekti Branislav Mitrović i Siniša Tatalović
Koautor: Ognjen Krašna, arhitekta
Arhitektonski projekat je urađen u okviru Mitarh d.o.o. arhitektonski studio, Beograd

{gallery}GN2018/BRANISLAV MITROVIC{/gallery}

 

Za nagradu za najuspeliji studentski projekat arhitekture studentima arhitekture, nastao u toku nastavnog procesa u protekloj 2017. godini, konkurisali su;

  • Istorijska utopija za 21. vek

Autor: Fedor Jurić

{gallery}GN2018/FEDOR JURIC{/gallery}

  • Multimedijalni centar u Raški

Autor: Lazar Pavlović

{gallery}GN2018/LAZAR PAVLOVIC{/gallery}

  1. Refunkcija- Fleksibilnost arhitektonske struke u odnosu na program

Autor: Milan Ostojić, mast.inž.arh.

{gallery}GN2018/MILAN OSTOJIC{/gallery}

  1. Muzej mamuta Beograd - Vidljivost kamuflaže

Autor: Duška Prodanović

{gallery}GN2018/DUSKA PRODANOVIC{/gallery}

Na sastanku Žirija, konstatovano je da svi predati radovi imaju tražene podatke predviđene datim oglasom za prijavljivanje radova za 2017. godinu.

Žiri je sa posebnom pažnjom pregledao predate analogne priloge/crteže/tehnička obrazloženja za svaki navedeni rad po kategorijama. Nakon razmatranja svih prispelih radova, 29.11.2018.godine Žiri je jednoglasno doneo sledeće Odluke i obrazloženja.

NAGRADA „ALEKSEJ BRKIĆ“
za najuspešnije izvedeno arhitektonsko delo iz oblasti arhitekture realizovano u 2017. godini dodeljuje se:
za Poslovno-trgovački i hotelski centar „ Rajićeva“ u Beogradu
Autori: arhitekti Milan i Vladimir Lojanica
Arhitektonski projekat je urađen u okviru Proaspekt arhitektonski studio, Beograd

OBRAZLOŽENJE:
Veliki urbanističko- arhitektonski kompleks na kraju Knez Mihailove i ulice Uzun Mirkove posle skoro dvadeset godina od sprovedenog konkursa je realizovan prošle godine. Odlika ovog urbanog bloka je multifunkcionalnost koja je rezultirala višeznačnošću.
Pored komponovanja različitih funkcija preklopljeni su kulturno- istorijski memorijski zapisi, svevremeni i savremeni urbani sadržaji, i ostavljen trag sadašnjeg vremena za budućnost.
Svi ovi slojevi su sažeti kroz dosledan arhitektonski jezik, odnos masa, ritam, izbor materijala i boja, integrišući sopstveni i okolni prostor i objekte u dinamičnu celinu koja se i izdvaja i u isto vreme korespondira sa okruženjem.
Realizacija novog urbonoma, kao poduhvat, nije skoro viđen u centru grada a uspešnim ishodištem se adaptirao na mestu koje je sada novi toponim u morfologiji Beograda.

POVELjA
za najuspešnije izvedeno delo naših arhitekata koje je realizovano u inostranstvu za 2017. godinu dodeljuje se:
za Hotel „Kondo“, Kamenovo, Crna Gora
Autori: arhitekti Branislav Mitrović i Siniša Tatalović
Koautor: Ognjen Krašna, arhitekta
Arhitektonski projekat je urađen u okviru Mitarh d.o.o. arhitektonski studio, Beograd

OBRAZLOŽENJE :
Kuća u prostoru i prostor oko kuće su spoj dva elementa koji ujedinjuju prirodu i artefakt.
Moglo bi u slučaju hotela „Kamenovo“ u Budvi da se govori o arhitekturi zemlje, vernakularnoj ili regionalnoj i sve bi to bilo tačno. Posmatrajući ovaj objekat u svoj njegovoj složenosti, ne može a da se ne uoči veliko iskustvo stvaranja i realizovanja arhitekture njenih autora. Od osnovne ideje do najsitnijeg detalja, sve je podvrgnuto procesu skladnog komponovanja.
Ostvaren je i jasan, jezgrovit prostor ali i tajnovitost. Pasaži sa iznenadnim senkama, uskim, kontrolisanim pa onda širokim neograničenim vizurama dinamički osvajaju krajolik. Svi izabrani materijali se skladno dodiruju i sklapaju u celinu koristeći sličnosti i razlike. Iako se radi o luksuznom hotelu i po komforu i po izgledu prisutna je skromnost paštrovskih kuća.

 

NAGRADA
za najuspeliji studentski projekat arhitekture studentima arhitekture, nastao u toku studentskog procesa za 2017. godinu dodeljuje se:
za Muzej mamuta Beograd - Vidljivost kamuflaže
Autor: Duška Prodanović

OBRAZLOŽENJE :
„Naizgled apsurdno ali ipak istinito“ je narodski prevedeno, od samog autora, filozofsko razmatranje paradoksa vidljivost – kamuflaže, kao teoretska postavka za projekat „Muzeja mamuta“ .
Prema nominatoru „reč je o projektu koji istražuje mogućnost dvostruke percepcije prošlosti u okvirima savremenog shvatanja pojavnosti arhitekture. Muzej Mamuta je kinetička struktura koja se pojavljuje i nestaje pred očima Beograđana svedoči o kontinuitetu mesta, topografije, akvatorije i evolucije.“
Ratno ostrvo kao izbor lokacije, upravo srasta i sa teoretskim pojmom problematizovanim u radu ali i sa predloženim projektom.
Žiri je smatrao da ovakav pristup projektovanju, arhitekturu tretira, upravo, u srazmeri umetničkog i inženjerskog, metafizičkog i fizičkog, nestvarnog i stvarnog.

 

U Beogradu 29.11.2018. god.

Žiri za dodelu nagrada :
Dr Igor Marić, arhitekta, predsednik Žirija
i članovi:
Predrag Milutinović, arhitekta, Beograd
Prof. Ivan Rašković, arhitekta, Beograd
doc. dr Branislava Stoiljković, arhitekta, Niš
Leonid Nešić, arhitekta, Novi Sad

Pročitano 5106 puta
 


ČLANARINA 2024

 

Poštovani,

Podsećamo vas da godišnja članarina u Društvu arhitekata Beograda- Udruženju arhitekata Srbije za 2024. godinu iznosi 3.000,00 dinara.

Za arhitekte/ penzionere godišnja članarina iznosi 1.500,00 dinara.

Uplatu možete izvršiti na račun Društva arhitekata Beograda, Beograd, Kneza Miloša 7a/III kod OTP banke, a.d. Novi Sad broj 325-9500600062062-07 sa pozivom na broj 2024.

 Popunjenu pristupnicu možete poslati na e- mail: office@dab.rs ili popuniti lično pri dolasku u prostorije Društva arhitekata Beograda radnim danima  između 09,00 -15,00 časova.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti i na telefone ili e- mail adresu:

011/ 3230-059; 3239-754, office@dab.rs
Društvo arhitekata Beograda
Udruženje arhitekata Srbije

 

 

PRISTUPNICA.docx

 

image003

400x560 bina 18-01

 

fb linkovi