Member of
uia logo


Observer member

IceVerticalMenu Module

Reprezentativno udruženje u kulturi
na teritoriji Republike Srbije , na osnovu Zakona o kulturi i rešenju Ministra kulture,informisanja i informacionog društva

Prijatelji UAS-a

Logo IAUS-a-dabSQ
uzb
Copyright © 2012 UAS
All Rights Reserved

UdruženjE Arhitekata SrbijE - Reprezentativno udruženje u kulturi Republike Srbije

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@u-a-s.rs

petak, 03 novembar 2017

Poziv na predstavljanje monografije "Spasoje Krunić: Prostorne metafore" koje će se održati u četvrtak 09. novembra 2017. u 19.15 na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

 

ЧЕТВРТАК, 9. новембра 2017. у 19.15 часова

Амфитеатар Архитектонског факултета у Београду

Представљање монографије

Спасоје

 

КРУНИЋ

 

ПРОСТОРНЕ МЕТАФОРЕ

Љубица Јелисавац – Катић, Милан Лојаница и Владимир Мако

Уметнички директор: Владимир Миленковић

Уредник: Александар Бобић

Рецензенти: Милан Ђурић и Александру Вуја

Издавач: Универзитет у Београду–Архитектонски факултет

Суиздавач: Орион Арт

Монографију ће представити Љубица Јелисавац – Катић, Милан Лојаница, Владимир Мако, Владимир Миленковић и Александар Бобић. Поздравну реч ће упутити Владан Ђокић, декан Архитектонског факултета у Београду. Након представљања монографије завршни говор ће одржати аутор.

Монографија „Спасоје Крунић: ПРОСТОРНЕ МЕТАФОРЕ” има за предмет живот, професионални рад и дело професора архитектуре у пензији Спасоја Крунића као јединог преосталог милитантног архитекте код нас, како то истиче уредник А. Бобић у поговору. Студиозни трактат о делу Спасоја Крунића и проницљиву анализу односа и пресечних тачака његовог живота и рада израдила је Љубице Јелисавац – Катић. Свеобухватности монографије допринела је студија о Крунићевом делу естетичара архитектуре проф. Владимира Мака, као и есеј академика и професора архитектуре у пензији Милана Лојанице о рукотвореним скицама Спасоја Крунића. Владимир Миленковић је учинио уметнички израз иманентним овој монографији.

Из поговора:

„Овде нећу говорити само о стваралаштву архитекте Спасоја Крунића. Склон сам више да говорим о његовој храбрости и борбености у истрајавању пред притисцима света у коме живимо. У то ме све више уверавају његове метафоре, како у архитектури тако и у јавном животу. Није ми циљ да тумачим његово дело, а понајмање његов живот, нити ми је циљ да се бавим репрезентацијом која, заправо, ништа не говори о презентованом. Намера ми је да са становишта објективне феноменологије сагледам ствари и односе међу стварима у његовом животу и деловању. […]намера ми је да изнесем и докажем хипотезу да је Спасоје Крунић, животно и као стваралац, био и остао у некој врсти сопствене ситуације, остао веран идејама универзалности и сингуларности, он би то назвао саборности, и да је једини преостали, зашто то не рећи упркос данашњем либерализму – милитантни архитекта код нас.” – Александар Бобић

Из рецензија:

„Ова књига несумњиво упућује на тезу да на нивоу конституције рада професора Крунића, бесконачност, меморија, материја, љубав и разум претпостављају симболичку фигуру великог појма: архитектуре. […] Имајући у виду висок квалитет текстова, изузетну систематизацију, обраду и преглед грађе те сложеност и свеобухватност у приступу обраде и приказа комплексног и изузетног старалачког опуса и доприноса професора Спасоја Крунића, ова књига спада у ред ретких, вредних и корисних, не само за истраживаче и теоретичаре, већ и за ширу публику у земљи и иностранству. Тако се ова књига смешта у универзални темељ савремене архитектуре како код нас тако и у свету.” – Милан Ђурић

„Монографија излаже тројство архитектуре, уметности и технике кроз период 1960–2017. године, када је завршена. Јасно и документовано, како кроз грађу тако и кроз текстове, говори се о континуитету постојаности архитектуре која од 70-их године није урушена временом, догађајима и променама парадигми у посматрању архитектуре. […] Оно што ову књигу чини посебном је квалитет монографије да целином приказа пружи увид у фазе, нивое и скривене слојеве који се нису могли видети у досадашњим радовима који су обрађивали рад ствараоца.” – Александру Вуја

Технички подаци:

Формат 250 х 290 mm. Папир: кунстдрук, 135 g/m2, тврд повез.

376 страна (107 страна двојезичног (српско-енглеског) текста и 242 стране текста на српском језику) са 450 сликовних прилога (174 фотографије; 109 архитектуралних скица; 7 уметничких цртежа; 16 илустрација; 95 техничких цртежа; 35 3Д визуелизација; 1 дијаграм, 2 схеме; 11 наратива) и 2 фотографије на омоту књиге.

Књига је богато опремљена и садржи индекс појмова, списак аутора фотографија, биографију С. Крунића и биографије учесника у изради монографије.

Тираж: 500 (сваки примерак је нумерисан)

ISBN 978-86-7924-182-5 (АФ)

На промоцији монографије биће могуће купити књигу по промотивној цени од 2.000,00 РСД.

SK-Mono-Naslovna

 

Pročitano 4851 puta
 


ČLANARINA 2024

 

Poštovani,

Podsećamo vas da godišnja članarina u Društvu arhitekata Beograda- Udruženju arhitekata Srbije za 2024. godinu iznosi 3.000,00 dinara.

Za arhitekte/ penzionere godišnja članarina iznosi 1.500,00 dinara.

Uplatu možete izvršiti na račun Društva arhitekata Beograda, Beograd, Kneza Miloša 7a/III kod OTP banke, a.d. Novi Sad broj 325-9500600062062-07 sa pozivom na broj 2024.

 Popunjenu pristupnicu možete poslati na e- mail: office@dab.rs ili popuniti lično pri dolasku u prostorije Društva arhitekata Beograda radnim danima  između 09,00 -15,00 časova.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti i na telefone ili e- mail adresu:

011/ 3230-059; 3239-754, office@dab.rs
Društvo arhitekata Beograda
Udruženje arhitekata Srbije

 

 

PRISTUPNICA.docx

 

image003

400x560 bina 18-01

 

fb linkovi