Member of
uia logo


Observer member

IceVerticalMenu Module

Reprezentativno udruženje u kulturi
na teritoriji Republike Srbije , na osnovu Zakona o kulturi i rešenju Ministra kulture,informisanja i informacionog društva

Prijatelji UAS-a

Logo IAUS-a-dabSQ
uzb
Copyright © 2012 UAS
All Rights Reserved

UdruženjE Arhitekata SrbijE - Reprezentativno udruženje u kulturi Republike Srbije

Beograd, Kneza Miloša 7a/III, tel 011/3230 059, tel-fax 011/3239 754 e-mail: office@u-a-s.rs

petak, 26 april 2024

Objava pobednika za EUmiesAwards 2024

 

Fondacija Mies van der Rohe i Evropska komisija objavljuju pobednike nagrade Europske unije za savremenu arhitekturu – Mies van der Rohe za 2024. godinu:

Pobednik u kategoriji glavne arhitektonske nagrade za 2024. godinu je Study Pavilion on the campus of the Technical University of Braunschweig, u Nemačkoj, autori su arhitekte Gustav Düsing i Max Hacke, iz Berlina.

Pobednik u kategoriji „Emerging Architecture“ nagrade za 2024. godinu, je Gabriel García Márquez Library u Barseloni, autora SUMA Arquitectura čiji su osnivači Elena Orte i Guillermo Sevillano iz Madrida.

Iliana Ivanova, komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: „Arhitektura je fundamentalni deo ne samo naše evropske kulture, već i održivog razvoja i blagostanja ljudi. Dobitnici Nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu 2024 – Mies van der Rohe nagrade to vrlo jasno pokazuju. Njihovi radovi odražavaju principe novog evropskog Bauhausa, unoseći zelenu tranziciju u svakodnevni život ljudi i životni prostor. Od srca čestitam arhitektama i saradnicima koji stoje iza ovih poduhvata!”


mies 001

 

Pobednik u kategoriji glavne arhitektonske nagrade za 2024. godinu je Study Pavilion on the campus of the Technical University of Braunschweig, u Nemačkoj, autori su arhitekte Gustav Düsing i Max Hacke, iz Berlina.

mies 002

© Iwan Baan

Nagrađen je zbog svoje sposobnosti da izaziva ograničenja i slikovitost održivosti, stvarajući pritom prijatno i razigrano okruženje za učenje, saradnju i okupljanje zajednice kroz beskompromisnu i detaljnu strukturu. Ovaj rad je imao jasnu arhitektonsku ideju, koju je ispitao i doveo do krajnjih granica; više od objekta, mogao bi se shvatiti kao svestran sistem, spajanja tehnoloških pronalazaka sa fleksibilnim principom koji se može uvek ponovo koristiti.

Novoizgrađeni Studijski paviljon u okviru Tehničkog univerziteta Braunšvajg je koncept otvorenog prostora, dizajniran za potrebe različitih studentskih aktivnosti. Koncept prati princip superstrukture koji omogućava korisniku da promeni i ponovo konfiguriše izgled zgrada kako bi se ispunili zahtevi koji se stalno menjaju u kontekstu kampusa koji se brzo razvija. Zahvaljujući velikoj fleksibilnosti u rasporedu, paviljon postaje efemeran a samim tim i prilagodljiv, osiguravajući dugotrajnu relevantnost kao novi tip zgrada kampusa.

 

Pobednik u kategoriji „Emerging Architecture“ nagrade za 2024. godinu, je Gabriel García Márquez Library u Barseloni, autora SUMA Arquitectura čiji su osnivači Elena Orte i Guillermo Sevillano iz Madrida.


mies 003

 

Ova biblioteka deluje na nivou grada, doprinoseći transformaciji okoline tako što se otvara kao novi spoljašnji i unutrašnji javni prostor. Ova drvena struktura se odvija kao bogat niz monumentalnih i prijatnih prostora koji se otvaraju građanima, pružajući im prijatnu atmosferu za učenje, timski rad i angažovanje u okviru zajednice. Sa velikom pažnjom na detaljima, autori su temeljno ispitali i pogurali programski, biblioteku, do njenog punog potencijala.

 

Pročitano 70 puta
 


ČLANARINA 2024

 

Poštovani,

Podsećamo vas da godišnja članarina u Društvu arhitekata Beograda- Udruženju arhitekata Srbije za 2024. godinu iznosi 3.000,00 dinara.

Za arhitekte/ penzionere godišnja članarina iznosi 1.500,00 dinara.

Uplatu možete izvršiti na račun Društva arhitekata Beograda, Beograd, Kneza Miloša 7a/III kod OTP banke, a.d. Novi Sad broj 325-9500600062062-07 sa pozivom na broj 2024.

 Popunjenu pristupnicu možete poslati na e- mail: office@dab.rs ili popuniti lično pri dolasku u prostorije Društva arhitekata Beograda radnim danima  između 09,00 -15,00 časova.

Za sve potrebne informacije možete se obratiti i na telefone ili e- mail adresu:

011/ 3230-059; 3239-754, office@dab.rs
Društvo arhitekata Beograda
Udruženje arhitekata Srbije

 

 

PRISTUPNICA.docx

 

image003

400x560 bina 18-01

 

fb linkovi